Before & After: Less is More

Sometimes it is what you remove that makes the biggest difference.

In this 16-1/2 foot wide Carroll Gardens Passive House, the removal of a portion of the rear parlor floor was instrumental in connecting the garden floor kitchen, dining, and den spaces with the front parlor floor living room.  Removing the portion of brick between the rear parlor floor windows created a large expanse of glass that allows light to flow through these connected spaces and allow direct sight lines to the outdoors.

This is also a Passive House that requires almost no heat in the winter and significantly less cooling in the summer.  The Passive House’s sealed envelope, combined with the Zehnder and Mitsubishi Electric mechanical system provide filtered fresh air 24/7 to create an incredibly healthy indoor living environment.  The large Zola sliding doors not only seamlessly connect the interior and exterior but also allow for natural fresh air to flow through the spaces when opened.

The rooftop addition includes a mansard front façade with Ecostar recycled rubber shingles in place of slate and will soon include a solar canopy via Brooklyn Solarworks.

See the complete project page for a more interactive before and after experience.

General Contractor: M2 Contracting

Mechanical Engineer and Passive House Consultant: Baukraft Engineering

Air Sealing Sub-Contractor:  Brennan Brennan Insulation & Air Sealing

Photography: Peter Peirce, Inc. Photography