Before + After: Reimagined Details on Willow Street

This Brooklyn Heights renovation project began as an endeavor to re-imagine the current building that had been compartmentalized into a maze of apartments into a restored version of its pre-1920s elegance, updated for modern living.  In addition to converting the home back to a single-family townhouse, the client also chose to adhere to the Passive House standard in order to create a high performance, energy efficient, thoughtfully designed home. Like several other Passive projects we have completed, this is also in a New York City Landmarked District, which meant extra attention to making sure the exterior appearance integrated seamlessly with the surrounding historic buildings.
The completed project includes a six-story open stair, 6 bedrooms with en-suite bathrooms, a wine room, movie room, dance studio and roof deck with outdoor wet bar. The interior finishes – a collaboration between Baxt Ingui and Madison Worth Architects – were inspired by the original historic details while still allowing for a clean and more modern approach.
On the rear façade, enlarged masonry openings and exterior pocket doors help to bring in light and a sense of indoor/outdoor living to the garden and parlor floors. Restoration of the front façade was a collaboration between Baxt Ingui and local craftsmen to research and re-install the original brownstone stoop, entry enframement and window heads and sills. Largely working off of historical photographs, the details were created by hand in an iterative process, including a cornice that was installed to complete the restoration of the front facade back to historical accuracy.

For some interesting before and after shots, check out the project here.

Photography: Adam Kane Macchia Photography