Perfecting a Park Slope Parlor Floor

The parlor floor of this uniquely situated Park Slope townhome had been converted to feel like a Tribeca loft at some point in the building’s history. The result, while spacious, competed with the character of the rest of the home. Our clients wanted to have a sense of lightness throughout their home, so we upgraded the Parlor floor to increase natural light.

We were delighted to find that during the previous renovation, remnants of the home’s original Italianate detailing were left untouched. We used these details as inspiration when reinventing the living and dining spaces on this level. In the living room, we shifted the chimney breast 39 inches to re-orient the lofty space into distinct programs. This shift created a large, bright front parlor, spatially organized into living and dining areas. Carefully splaying the existing bay opening allowed light to pour into the expanded dining room space. Expert craftsmen recreated the original moldings’ complex curves. While challenging, the window treatment transformed the dining room into a larger, more functional space. There is room to extend the new dining table, allowing additional seating for holidays and charity events at the house.

Increasing natural light and upgrading the interior alongside Tamara Eaton Design let the Parlor floor flow seamlessly with the rest of the house. The new dining and living spaces are both formal and functional for the active family.

See the full project page here.

Finish photography: Peter Pierce, Inc.